فوران آتشفشان کوه تامبورا، اندونزی (۱۸۱۵)
فوران آتشفشان کوه تامبورا یکی از بزرگترین و وحشتناکترین رویدادهای آتشفشانی در تاریخ بود. این فوران باعث مرگ و میر دهها هزار نفر شد و تأثیرات جدی در منطقه و نیز در سراسر جهان به وجود آورد. ریزش خاکستر، بارش آتش و سونامیهای بزرگ، تنها بخشی از خسارتهایی بودند که در پی فوران کوه تامبورا رخ داد. علاوه بر آن، گازها و خاکسترهای پرتاب شده به اتمسفر باعث تغییرات آب و هوایی جهانی شدند و موجب از بین رفتن محصولات کشاورزی و قحطی در مناطق مختلف جهان شدند.
فوران کراکاتوآ، اندونزی (۱۸۸۳)
فوران کراکاتوآ یکی از وقایع فاجعهبار در تاریخ بود که باعث انفجارهای عظیم، ابرهای خاکستری و جریانهای گدازههای آتش شد. اما تأثیر بیشترین این فوران، تولید سونامی بود که ارتفاع برخی امواج آن به بیش از ۱۰۰ فوت میرسید و باعث ویرانی گستردهای در سواحل جاوه و سوماترا شد. امواج ضربهای سونامی به شدت در سراسر جهان ثبت شدند و تأثیرات آن در آسمان رنگارنگ و پرآتش برای سالها به یاد ماند.
فوران کوه پیناتوبو، فیلیپین (۱۹۹۱)
در این رویداد وحشتناک، حجم عظیمی از خاکستر و گازهای آتشفشانی به جو اضافه شد. فوران کوه پیناتوبو جریانهای قوی از گدازههای آتش را به همراه داشت که ابرهایی خاکستری به ارتفاع ۲۲ مایل را تشکیل میدادند و یک چاه عظیم در این منطقه شکل گرفت. آئروسلهای خاکستر و اسید سولفوریک که در طول فوران آزاد شدند، تأثیری خنک کننده بر روی سطح زمین برای چندین سال پی در پی داشتند.
فوران کوه وزوویوس، ایتالیا (۷۹ پس از میلاد)
فوران کوه وزوویوس یکی از معروفترین و ویرانگرترین فورانهای آتشفشانی در تاریخ به شمار میرود. در سال ۷۹ پس از میلاد، این فوران بر شهرهای پمپئی و هرکولانیوم لایههای ضخیمی از خاکستر و زباله فرو برد. رویدادهای انفجاری پی در پی، همراه با جریانهای گدازهها و هاکسترها، به فاصلههایی تا کیلومترها از محل آتشفشان گسترش یافت.
عواقب ویرانگری پس از این فوران بسیار جدی بود. تخمین زده میشود که هزاران نفر جان خود را از دست دادند و تعداد زیادی از شهرها تحت لایههای خاکستری آتشفشانی مدفون شدند و حفظ شدند. منطقه اطراف کوه وزوویوس تبدیل به یک صحنه متروکه شد و با مناظری گریبانگیر تحت تأثیر قرار گرفت.
فوران آتشفشان کوه سنت هلن، ایالات متحده (۱۹۸۰)
فوران کوه سنت هلن یکی از رویدادهای آتشفشانی مهم در دوران مدرن بود. این فوران شامل یک انفجار جانبی بود که قله آتشفشان را نابود کرد و جریانهای عظیمی از گدازهها و ابرهای خاکستری را به وجود آورد. این فوران باعث از بین رفتن جنگلها، تشکیل یک دهانه بزرگ و بسیاری از تلفات جانی شد.
علاوه بر این، فوران آتشفشان کوه سنت هلن منجر به باران خاکستر در مناطق گستردهای شد و باعث مشکلات بسیاری در سفرهای هوایی شدید. همچنین، این فوران تغییرات موقتی در اکوسیستمهای محلی ایجاد کرد.